Detur cu activiștii LGBT+ Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru

de Dragoș Hanciu

Detururile au fost serie de plimbări prin București în care am urmărit hărțile mentale ale unui arhitect, antropolog, fotograf, unor activisti LGBT+, în încercarea de a ne uita la oraș cu alți ochi. Concepute ca exerciții de schimbare de perspectivă, tururile, care, pe langa latura informativa, au avut o nota personală puternică,  arată  cum interesele noastre determină ce vedem și implicit, care sunt limitările percepției. Cinci fotografi locali au surprins orașul în timpul tururilor, aplicând propriile filtre peste poveștile auzite. Amprentele acestea vizuale ale tururilor, profund subiective, au luat forma unor eseuri foto.

Activiștii LGBT+ Florin Buhuceanu și Florin Ciobotaru ne-au ghidat prin zona Grivița – Cișmigiu prin prisma istoriei locale a persoanelor LGBT. Confruntate cu represiunea prin lege între 1936 și 2001, strategia camuflajului și a invizibilității era des practicată la nivel personal și de grup. Am identificat locuri și istorii ascunse din București care au contribuit la nașterea unei identități publice a acestei comunități. Ele au servit drept puncte de plecare pentru anecdote și detalii istorice și au pus în discuție raportul dintre realitate și vizibilitate, dintre public și privat.

Eseu foto de Dragos Hanciu

”Am încercat să mă las dus de povestea turului în care se vorbea despre spații cu diverse taine, în care membrii comunității se înțelegeau tacit, așa că am încercat și eu să surprind o direcție mai sugerată în care să ne uităm la un fel de something is in the air – totodată pastrand și tensiunea de a rămâne nedepistat despre care s-a menționat la fiecare oprire în timpul turului.”