Detur cu antropologul Bogdan Iancu

de lăcră grozăvescu

Detururi a fost serie de plimbări prin București în care am urmărit hărțile mentale ale unui arhitect, antropolog, fotograf, unor activisti LGBT+, în încercarea de a ne uita la oraș cu alți ochi. Concepute ca exerciții de schimbare de perspectivă, tururile, care, pe langa latura informativa, au avut o nota personala puternica,  arată  cum interesele noastre determină ce vedem și implicit, care sunt limitările percepției. Cinci fotografi locali au surprins orașul în timpul tururilor, aplicând propriile filtre peste poveștile auzite. Amprentele acestea vizuale ale tururilor, profund subiective, au luat forma unor eseuri foto.

In octombrie, antropologul Bogdan Iancu ne-a povestit despre Parcul Văcărești și zona adiacentă din cartierul Berceni, urmărind să înțelegem straturile de dezvoltare ale zonei. Ne-a însoțit în această explorare, de la un moment dat, o locuitoare a cartierului care a asistat la transformarea locului căruia bercenarii îi spuneau Pe Vale, în lac betonat și apoi parc natural protejat, dar și spațiu magnetic imobiliar și disneyland turbo-urbanistic în postsocialismul târziu.

Eseu foto de Lacră Grozăvescu 

”Am vrut sa surprind  dihotomia dintre atracția oamenilor de a trăi în jurul spațiilor verzi și daunele cauzate de urbanizare.  Prin obiectiv, cadrele se desfășoară ca un dialog vizual, evidențiind influența mutuală dintre straturile istorice uitate și renasterea vibrantă a peisajului. De asemenea, putem observa felurile diferite în care oamenii interacționează cu Parcul Văcărești, cum această interacțiune influențează dezvoltarea locului și cum transformarea spațiului modifică felul în care oamenii interacționează cu acesta.”