Detur cu arhitectul Alex Axinte

de denise Lobonț

Detururile au fost serie de plimbări prin București în care am urmărit hărțile mentale ale unui arhitect, antropolog, fotograf, unor activisti LGBT+, în încercarea de a ne uita la oraș cu alți ochi. Concepute ca exerciții de schimbare de perspectivă, tururile, care, pe langa latura informativa, au avut o nota personala puternica,  arată  cum interesele noastre determină ce vedem și implicit, care sunt limitările percepției. Cinci fotografi locali au surprins orașul în timpul tururilor, aplicând propriile filtre peste poveștile auzite. Amprentele acestea vizuale ale tururilor, profund subiective, au luat forma unor eseuri foto.

Deturul ghidat de arhitectul Alex Axinte ne-a dus pe cateva dintre străzile din Berceni. Alex ne-a povestit despre infrastructura vieții colective a cartierului, despre modelul microraionului și cum a influențat interacțiunile sociale, despre primele biblioteci de cartier din București, unele dintre ele instalate in spațiile unor foste carciumi sau despre grădini semi-publice.

 Eseu foto de Denise Lobont

” Piețe, iubire, câini, pisici; cam asta a rămas cu mine în principal în urma turului din Berceni. Am ales acest tur pentru că cel mai mult m-a atras ideea de explorare a modurilor de folosire a spațiilor comune dintre blocuri, dar și pentru că personal am o relație precară cu spațiile verzi din București vrând să-mi explorez această inabilitate de adaptare. Eram curioasă care este liantul comunității din Berceni. Pe parcursul a câtorva zile de documentare am observat că îngrijirea animalelor de companie și folosirea piețelor și a spațiilor verzi dintre blocuri nu doar că nu pot fi despărțite, dar sunt și un pretext de închegare a comunității și de socializare. Animalele sunt numitorul comun pentru echilibrul din cartier, atât emoțional cât și peisagistic.”